Joogamattovertailu

Millainen on hyvä joogamatto? Vertailussa viisi erilaista mattoa

Nainen joogaa ulkona

Kehon ja mielen tasapainon löytäminen on haastavaa, mikäli alusta on huono. Joogan ajatus harmonisesta, tasapainoisesta ja kehittävästä harjoituksesta voi kärsiä, mikäli alusta ei anna riittävää tukea, raajat luistavat eri ilmansuuntiin tai matto repeää kriittisellä hetkellä. Vaikka jooga onkin kaukana välineurheilusta, tukee laadukas matto laadukasta harjoittelua.

Erilaisia joogamattoja on markkinoilla paljon: on ohuita ja paksuja, liukkaampia ja pitävämpiä, pehmeitä ja kovempia, eri värejä ja kuoseja sekä tietenkin eri hintaisia. Mattoa hankkiessa onkin hyvä miettiä itselleen sopiva budjetti ja huomioida se, millaiseen käyttöön matto tulee, koska esimerkiksi eri joogalajien välillä voi olla suuriakin eroja. Hyvä pito on kuitenkin joogatessa aina tärkeää ja siihen kannattaa panostaa mattoa hankkiessa. Osa maton ominaisuuksista ovat taas makuasioita, kuten haluaako paksumman ja pehmeämmän maton jolle on mukava laskeutua, vai ohuen maton jolla saa paremman tuntuman lattiaan. Tämän vuoksi on hyvä, esimerkiksi lainata ja kokeilla erilaisia mattoja ennen oman hankintaa, jotta tietää, millainen matto itseä miellyttää.

Makuasioita tai ei, vertailin kuitenkin muutamaa eri joogamattoa sopivan maton etsimisen helpottamiseksi. Valitsin vertailuun monipuolisesti erityyppisiä mattoja, jotta yksilöllisesti parhaan maton löytäminen helpottuisi.

1. MANDUKA PRO MAT

Maailman parhaana joogamattona itseään tituleeraava Manduka Pro Mat on laadukas ja hygieeninen vaihtoehto. Sen pintakuitu on suljettu eikä se siten päästä sisälleen hikeä ja likaa. Hyvän pitonsa ansiosta se soveltuu erityisen hyvin Astanga- ja Hot joogaan. Matto on paksu (6mm) ja painava (3,4kg), joten se ei ole miellyttävin mahdollinen kannettava joogaharjoituksiin. Se on valmistettu PVC-muovisekoitteesta ja sillä on elinikäinen takuu. Tämä matto on oiva vaihtoehto aktiivisille harrastajille, mutta satunnaisemmalle joogaajalle matto on melko kallis.

Lue Mandukasta lisää täältä 

2. CASALL YOGA MAT CUSHION (5 MM)

Tämä matto on kestävää materiaalia ja siinä on kaunis, liukuvärjätty kuviointi. Se on valmistettu ympäristöystävällisestä PVC-muovisekoitteesta. Tämä paksuudestaan huolimatta kevyt (1,25kg) matto kulkee miellyttävästi mukana. Hyvä, pehmeähkö perusmatto on kohtuullisen hintainen ja sopii hyvin monen tasoisille harrastajille.

3. NIKE FUNDAMENTAL YOGA MAT (3 MM)

Kevyt ja ohut matto on helppo kuljettaa mukana tulevan kantonarun avulla. Sen eri puolilla on eri rakenteet paremman vakauden saavuttamiseksi. Matto ei ole pitävin mahdollinen, siksi se sopiikin parhaiten harjoituksiin, jotka tehdään makuullaan tai istuen. Edullinen matto, joka sopii hyvin allergisille, sillä ei sisällä PVC:tä tai lateksia, ja se on hyvin saatavilla eri puolilla Suomea.

4. LOTUS PRO YOGA MAT (6 MM)

Tämä on henkilökohtainen suosikkini! Kaksivärisessä, paksuhkossa matossa on erinomainen pito ja se vaimentaa hyvin iskuja. Matto on valmistettu kierrätysmateriaalista ja sopii hyvin allergisille (ei sisällä PVC:tä tai lateksia). Paksuudestaan huolimatta se on kevyt kantaa (1,1kg). Tällä matolla on hyvä hinta-laatusuhde, mutta melko huono saatavuus Suomessa.

5. YOGA RUG

Kohtuuhintainen, käsinkudotusta puuvillasta valmistettu vaihtoehto. Sopii hyvin lajeihin, jossa hikoillaan paljon, sillä tämän maton pito paranee sen kostuessa. Pidon varmistamiseksi mattoa kannattaa kostuttaa suihkepullolla. Hygieniasyistä matto kannattaa pestä säännöllisesti. Mattoa voi kannattaa käyttää perinteisen joogamaton tai muun liukuesteen päällä, jotta se pysyisi paremmin paikoillaan. Materiaali miellyttävän tuntuinen, mutta harrastelijalle tämä matto voi olla hiukan työläs.

Tässä vertailussa on vain pieni otos joogamattojen valtavasta valikoimasta. On mahdotonta nostaa yhtä mattoa ylitse muiden, sillä jokaisen on löydettävä itselleen sopiva matto, joka vastaa heidän omia mieltymyksiään ja käyttötarkoituksiaan. Toivottavasti tämä vertailu antoi kuitenkin pientä osviittaa siitä, millaisia mattoja on saatavilla ja miten niiden ominaisuudet eroavat toisistaan. Tsemppiä etsintään!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissa
Vieritä ylös