Joogamaton valintaopas

Naiset harrastavat joogaa

Joogamattoja vertaillessa huomaa nopeasti, että valinnanvaraa löytyy. Muutama ominaisuus on kuitenkin syytä ottaa huomioon, oli sitten kokenut joogi tai lajia aloitteleva harrastaja. Maton tulee olla miellyttävän tuntuinen, asentoa tukeva ja helppo puhdistaa. Matot ovat kehittyneet huimasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Halvimmat matot ovat ohuita ja muovisia, laadukkaimmat on taas tehty lähes pelkästään luonnonmateriaaleista. Jokainen matto on ominaisuuksiltaan erilainen, joten on tärkeää löytää omiin tarpeisiin soveltuva matto.

Yleisesti ottaen aloittelijoiden kannattaa valita materiaaliltaan hieman paksumpi matto. Lue täältä lisää ohuen ja paksun maton eroista. Tämä johtuu siitä, että aloittelijan kehossa ei ole vielä tarpeeksi voimaa kannatella itseään. Joogit, jotka matkustavat paljon, suosivat yleensä ohuempia mattolaatuja, koska matto on helpompi ja kevyempi kuljettaa mukana. Mitä parempi pito matossa on, sitä enemmän se imee epäpuhtauksia itseensä ja sitä vaikeampi se on pitää hygieenisenä. Nämä kaikki ovat asioita, joita matonvalinnassa joutuu puntaroimaan.

Eri joogalajeja on jo kymmeniä ja lajivalinta on otettava huomioon maton valinnassa. Lämpöjooga vaatii matolta enemmän pitoa kuin lempeä ja rauhallinen yinjooga. Useat mattomerkit sopivat kuitenkin monipuolisesti eri lajeihin.

Manduka-matto on ympäristöystävällinen ja valmistettu luonnonkumista. Manduka-matto on joogaopettajien itse kehittämä ja sen päällysmateriaali sisältää merilevää. Matto sopii myös vaikeasti allergisille, vaikka olisi allerginen vain lateksin hajulle, tämä matto ei aiheuta hengenahdistusta. Matto voidaan hävittää polttamalla ja se häviää vesihöyryksi. Luonnonmateriaalinsa vuoksi matossa ei ole vahvaa pitoa ja tästä syystä se ei sovi parhaiten lämpöjoogaan tai erityisen vaativiin joogalajeihin.

Gaiam-matto sopii parhaiten aloittelijoille. Matto tukee asentoa erityisesti syvissä venytyksissä ja asennon pystyy maton avulla säilyttämään kauemmin. Matto on paksua materiaalia ja vahvistaa tasapainoa. Maton värin voi valita maton useista liukuvärjätyistä vaihtoehdoista. Materiaalin vuoksi matto sopii erityisesti raskaana oleville sekä nivelongelmista kärsiville.

Lukuisiin eri joogalajeihin sopii Studio Pro-matto. Se on erityisen leveä ja siinä yhdistyvät iskunvaimennus-, ja kestävyysominaisuudet. Matto on tarkoitettu ammattilaisille ja ahkeraan salikäyttöön. Maton rakenne sisältää pieniä uria, jotka vakauttavat asentoa haastavissa asennoissa. Tämän maton hintaluokka on kalliimmasta päästä, mutta hinta-laatu suhde on huikean hyvä.

Bamboo-matto on hyvin ohut ja sopii erityisesti lämpöjoogaan kuten Bikram-joogaan. Nimensä mukaisesti matto on tehty bambusta, joka imee kosteuden ja neutraloi tuoksut. Matto sopii erityisesti aurinkotervehdyksiin ja muihin seisoma-asennossa tehtäviin asanoihin. Tämä matto vie hyvin vähän tilaa treenikassissa ja sen voi viikata kasaan. Tämä vaihtoehto viehättää myös esteetikon silmää kauniilla marmorikuvioinnillaan.

Aloittelijalle hyvä vaihtoehto on Master-matto. Tämän maton paras ominaisuus on sen hinta. Matto sopii kukkarolle, vaikka ei olisikaan joogan aktiiviharrastaja tai maton vuokraus joogasalilta ei innosta. Matto sopii rauhallisiin liikkeisiin kotijoogaan ja vaikka venyttelyyn television edessä. Jos mattoon haluaa lisää pitoa, sen pintaa voi raaputtaa kevyesti esimerkiksi haarukalla. Mattoa on helppo kuljettaa mukana, sillä mukana tulee kantohihna.

Henkilökohtaiset mieltymykset vaikuttavat siihen, minkä joogamaton lopulta valitsee. Tärkein ominaisuus matoissa on kuitenkin pito, jotta asennot voi suorittaa turvallisesti. Maton ja lattian välille on muodostuttava riittävästi kitkaa, jotta matto ei pääse karkaamaan alta. Jos kitkaa ei löydy tarpeeksi, on asentoa jatkuvasti säädettävä uudelleen tai joogi voi pahimmillaan kaatua. Kun löytää itselleen sopivan ja turvallisen maton, voi vain keskittyä upeasta lajista nauttimiseen ja siinä kehittymiseen. Namaste!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissa
Vieritä ylös