Ohut vai paksu joogamatto?

Jokainen urheilun ystävä tietää, kuinka tärkeää harrastuksen kannalta on oikeat välineet. Jooga on kaikille sopiva urheilulaji, ettei välineisiin ei juuri tarvitse sijoittaa ja se sopii kaikenikäisille. Yksi tarvike on kuitenkin elintärkeä – joogamatto nimittäin.

Sain vertailtavaksi kaksi eri joogamattoa. Toinen hieman paksumpi vihreä, ja toinen aivan upea ”avaruuskuosinen”.  Kokeilin molemmilla matoilla sekä hidastemposta yin-joogaa että liikkuvampaa flow-joogaa.

jooga maton paksuus

Otin kokeiluuni ensin tuon vihreän joogamaton, joka näkyy yllä olevassa kuvassa. Mukana tuli kätevä kumilenkki, jolla maton saa sidottua rullalle ja kuljetettua joogatunnille, tai vaikka ystävän luokse yhteistä joogahetkeä varten. Itse asiassa kumilenkkiä voi käyttää yhtenä apuvälineenä joogatessa: se tuo lisävastusta kehonpainolle.

Sopiva matto Yin-joogaan

Yin-joogaan vihreä matto soveltui loistavasti. Ainakin itse koen yin-joogan hyvin rentouttavaksi ja palauttavaksi liikuntamuodoksi. Sen vuoksi pidin vihreän maton pehmeydestä. Pehmeä joogamatto tosin vaatii enemmän keskivartalon hallintaa, koska muuten virheasentoja tulee herkemmin maton painuessa.

Mielestäni flow-jooga ei sopinut yhtä hyvin vihreälle matolle. Ensinnäkin kooltaan vihreä matto oli hieman kapeampi kuin avaruuskuosinen. Flow-joogassa toistuu useammin kuin yin-joogassa esimerkiksi leveä punnerrusasento, ja suhteellisen kapealla matolla piti hieman kikkailla, että kädet ovat samalla korkeudella maasta. Toisekseen, koin maton paksuuden häiritsevämmäksi flow-joogassa. Toki on henkilökohtaista, mitä joogaharjoitukseltaan hakee. Itse pyrin flow-joogassa keveyden ja ilmavuuden tunteeseen. Maton paksuus teki harjoituksesta kuormittavampaa. Toisaalta paksumpi matto voi tuoda kaivattua lisähaastetta, jos sellaista kaipaa.

Mielenkiinnolla otin seuraavaksi testiin tuon avaruuskuosisen joogamaton. Sanomattakin selvää –mutta sanotaan se silti – että esteettistä silmääni avaruuskuosi hiveli, eli ulkonäön perusteella avaruuskuosinen matto vei heti voiton.

Vaikka matto sopi loistavasti yhteen samanhenkisten joogalegginsieni kanssa, tärkeämpää on kuinka matto toimi käytännössä. Ehkä ennen vihreän maton kokeilua en olisi tiennyt yin-joogan voivan olla vielä rentouttavampaa. Niin siinä kuitenkin kävi: väistämättä mieleeni tuli kuolleen miehen asennossa, Savasanassa lojuessani, kuinka pehmeällä matolla asento olisi vielä mukavampi. Ohuempi matto on kenties turvallisempi, jos joogatunnilla ei halua pelätä nukahtamista.

Avaruuskuosinen joogamatto puolestaan veti pidemmän korren flow-joogassa. Asanasta toiseen siirtyminen oli vaivattomampaa. Flow-joogassahan asanaa vaihdetaan usein, ja siirtymät ovat siksi tärkeä osa harjoitusta. Kovempi alusta helpottaa tasapainoilua. Pidän siitä, kun jalkapohjalla saa hyvän tuntuman maahan, etenkin kun seisoo pitkiäkin aikoja yhdellä jalalla.

Näistä kahdesta joogamatosta on vaikea valita varsinaista voittajaa, sillä maton soveltuvuus riippuu siitä, mitä käyttäjä matoltaan ja joogaharjoitukseltaan haluaa. Kuitenkin vihreällä joogamatolla on puolellaan yksi merkittävä etu: sen materiaali estää maton vähäisenkin liukumisen lattialla. Ei avaruuskuosinen mattokaan huomattavasti liukunut, mutta olisi ehkä voinut liukuvamman lattiamateriaalin päällä. .

Toivottavasti oman joogamaton valinta on helpompaa tämän vertailun jälkeen. Kumman maton itse valitsin? Sanotaanko vaikka niin, että kaunis joogamatto on puoli treeniä!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissa
Vieritä ylös