Millaiset vaatteet sopivat parhaiten joogaan?

ihanat joogahousut

Jooga on mahtava harjoitus, johon et periaatteessa tarvitse muuta kuin oman kehosi. Jos olet aktiivinen kotiharjoittaja tai olet matkalla yleiselle tunnille, on olemassa paljon erilaisia harjoitustasi tukevia tarvikkeita sekä vaatteita, jotka saavat olosi entistä mukavammaksi ja esteettömäksi.

Joogahousut

Ensimmäisenä tietenkin joogahousut! Joogamimmithän tunnistetaan toinen toistaan kirjavimmista ja imartelevimmista legginseistä. Syynä ei ole pelkästään näyttävyys, toki joskus oikein ihanat varusteet motivoivat harrastamaan enemmän. Parhaat joogahousut ovat kuitenkin ohuet, hengittävät, joustavat ja kestävät. Parhaimmillaan housut ovat niin ohuet ja pehmeät, että niitä ei edes tunne päällä. Mukavuus on äärimmäisen tärkeää.

Jos haluat käyttää omasta vaatekaapista valmiiksi löytyviä vaatteita niin valitse mahdollisimman rennot, mukavat ja joustavat housut. Farkut vaikeuttavat entisestäänkin haastavaa spagaattia eikä perinteinen risti-istuntakaan varmasti ole miellyttävä. Myös tavalliset jumppahousut sopivat vallan hyvin niin lempeään kuin vahvempaankin tuntiin. Monilla on vartalonmyönteiset legginsit, jotka ovat siinä mielessä hyvä valinta, että ohjaaja näkee hyvin asentojesi linjauksen, jolloin hän pääsee avustamaan sinua paremmin. Löysät joogahousut ovat myös mukava ja kivannäköinen vaihtoehto. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että niissä on lahkeissa pienet resorit, jotta puntit ei liu`u ylös ja alas eri asennoissa.  Jos vaatteiden eettisyys ja ekologisuus ovat lähellä sydäntäsi niin internet on pulloillaan ihania joogavaate sivustoja niin miehille, kuin naisillekin, joista löytyy varmasti vaativampaankin makuun sopivat tuotteet.

Oletko sinäkin päättänyt ottaa selvää, mistä työkaverit oikein kohkaavat, ja alkaa harrastaa joogaa? Jooga ei ole mitään välineurheilua, sillä et tarvitse muuta kuin maton, minkä päällä on turvallista tehdä erilaisia tasapaino- ja lihaskuntoharjoituksia. Matostakin voi tarpeen tullen tinkiä. Joogahousut ovat kuitenkin sellainen asia, minkä halunnet itsellesi hankkia. Joogamimmithän tunnistetaan toinen toistaan kirjavimmista ja imartelevimmista trikoista. Myös miespuolisille joogan harrastajille myydään tiukkoja joogatrikoita, mitkä eivät jätä mitään arvailun varaan. (Onneksi tarjolla on myös löysempiä joogahousuja ja -shortseja, eli pukukoodi ei estä joogastudion oven avaamista.) Syynä sille, että joogatrikoot ovat niin värikkäitä ja vartalonmyötäisiä, ei ole pelkästään näyttävyys. Oikein ihanat varusteet on tietenkin iloa pukea päälle, ja ne motivoivat harrastamaan joogaa entistä enemmän, mutta ennen kaikkea joogahousujen suunnittelemisessa on otettu huomioon se, etteivät ne estä liikkumista. Parhaat joogahousut ovat ohuet, hengittävät, joustavat ja kestävät. Parhaimmillaan joogahousut ovat niin ohuet ja pehmeät, että niitä ei edes tunne päällä. Mukavuus on äärimmäisen tärkeää.

 

Joogahousuissa on yleensä korkea ja tukeva vyötärökappale, mikä saa olon tuntumaan varmalta koko tunnin ajan. Hyvä resori ei valahda alas eikä paina minkään asanan eli asennon aikana. Joogahousujen pitää venyä niin risti-istuntaan, spagaattiin kuin syväkyykkyynkin. Ensimmäisellä joogatunnilla ei tietenkään tarvitse päästä spagaattiin, eikä välttämättä koskaan. Spagaatti, päällä- tai käsilläseisonta ja muut haastavat harjoitukset tulevat kuvioon vasta, kun joogaharrastusta on jatkunut jonkin aikaa, mutta mikään pakko niitä ei ole suorittaa. Kun muut seisovat päällään, voi tehdä sen aikaan jotain muuta, itselle paremmin sopivaa harjoitusta. Joogaajan ei tarvitse olla notkea, sillä joogastudiolla ei kilpailla siitä, kuka yltää ensimmäisenä pussaamaan polviaan eteentaivutuksen aikana. Jokainen kuuntelee omaa kehoaan ja toimii sen mukaan. Liikkuvuus, tasapaino ja rohkeus kasvavat ajan kanssa.

Kun on valmis haastavampiin ja hikisempiin joogaharjoituksiin, on aika päivittää joogavarusteet. Ensimmäisille joogatunneille voi lähteä omasta vaatekaapista valmiiksi löytyvillä vaatteilla, eli mahdollisimman rennoilla, mukavilla ja joustavilla housuilla sekä tavallisella t-paidalla. Farkut vaikeuttavat entisestäänkin paitsi spagaattia, myös tavallista risti-istuntaa. Tavalliset jumppahousut sopivat vallan hyvin niin lempeään kuin vahvempaankin tuntiin. Monilla vasta-alkajilla on vartalonmyönteiset legginsit, mitkä ovat siinä mielessä hyvä valinta, että ohjaaja näkee hyvin asentojen linjauksen, ja pääsee avustamaan paremmin. Joogamaton vuokra kuuluu usein joogatunnin hintaan, tai maksaa korkeintaan pari euroa. Mikäli ihastut joogaan ja haluat jatkaa sen harrastamista, voit ostaa oman maton ja asianmukaiset joogahousut. Löysät joogahousut ovat mukava ja kivannäköinen vaihtoehto – varsinkin venyttelemiseen keskittyvälle yin-tunnille. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että niissä on lahkeissa pienet resorit, jotta puntit ei liu`u ylös ja alas eri asennoissa. Ihonmyötäiset joogatrikoot sopivat astanga- tai vaikka hatha-joogaan, sillä ne ovat paljon dynaamisempia ja fyysisempiä.

Jos vaatteiden eettisyys ja ekologisuus ovat lähellä sydäntäsi, niin internet on pulloillaan ihania joogavaatesivustoja, joilla myydään luomupuuvillasta tai esimerkiksi ekomerinovillasta valmistettuja joogavaatteita. Urheiluvaatteisiin tarvitaan joskus myös polyesteriä tai polyamidia, mutta sellaista saa myös kierrätettynä. On yllättävän helppo löytää joogavaatteita, mitkä on tehty vastuullisesti toimivissa ja valvotuissa tehtaissa. Löydät niiltä niin miehille kuin naisillekin suunniteltuja joogavaatteita, mitkä sopivat varmasti vaativampaankin makuun.

Joogapaita tai joogatoppi

Seuraavana tietenkin joogapaita niin ollaan jo pitkällä. Joogapaitojen kirjo on myös laaja, mutta tässäkin tärkein adjektiivi on mukava! Jos et ole varsinainen vilukissa niin lyhythihainen paita toimii joogassa kuin joogassa. Esimerkiksi tietyissä käsi tasapainoliikkeissä on suuri apu, että saat käsivarsien ihosta pientä kitkaa ja jälleen ohjaaja näkee hyvin asentojesi linjaukset. Materiaalina suositeltavaa on kevyt ja hengittävä vaihtoehto.

Koska et ole menossa aerobic tunnille vaan joogaan, on hyvä olla mukana myös pitkähihainen paita. Alussa ja lopussa saattaa olla aikaa rauhoittumiselle tai meditaatiolle ja haluat pysyä lämpimänä. Oli paita sitten lyhyt- tai pitkähihainen niin kannattaa huomioida, että ainakin paidan alaosa olisi tiukahko tai vartalonmyönteinen jotta paita ei nouse korviin harjoituksen aikana.

Joskus joogatunnit tuovat kunnolla hikeä pintaan ja on kiva varautua tunnille omalla joogapyyhkeellä jolla voi välillä pyyhkäistä hikoilevia kehon osia. Asanoista eli liikkeistä voi tulla hankalia, jos kädet ja jalat ovat hiestä kosteina. Tietyt ohjaajat tykkäävät avustaa paljon asanoissa tunnilla ja hän saattaa käyttää omaa pyyhettäsi siihen tarkoitukseen, tällöin olet varmasti kiitollinen, että sinulla oli oma pyyhe mukana eikä sinua avustettu samalla pyyhkeellä kuin muita oppilaita.

bamboo pyyhkeet

Kämmenet ja jalanpohjat ovat erittäin tärkeässä roolissa monissa asanoissa ja haluat saada hyvän pidon mattoon, joten niitä on hyvä pyyhkäistä aika ajoin. Sopiva pyyhe on ohutta ja nopeasti kuivuvaa materiaalia. Pieni joogapyyhe on riittävä näihin tarkoituksiin. Jos vierailet eri saleilla ja lainaat mattoa, on mukava asettaa oma joogapyyhe maton päälle ja tiedät olevasi puhtaalla alustalla. Jos olet kiinnostunut joogamatoista, niin voit lukea kattavan mattovertailun täältä.

Joogasukat ja joogahanskat

Toisinaan joogamaton pinnassa ei riitä kitka ja kädet ja jalat tahtovat liukua pitkin mattoa. Jos tämä on tavanomainen ongelma kannattaa harkita joogasukkien ja mahdollisesti myös joogahanskojen hankintaa, silloin saat hyvän otteen matosta eikä harjoituksesi häiriinny.

Joogasukat voi hankkia urheilukaupasta tai joogatavaroihin erikoistuneesta kaupasta. Niissä on pohjissa liukuesteet ja pitää myös varpaasi lämpiminä joskus hieman koleissa saleissa. Joogahanskat löydät myös urheilukaupasta tai internetistä ja niissä on kämmenpuolella liukuesteet.

Naisten urheiluvaatteet

Naiset arvostavat ennen kaikkea hyviä urheilurintaliivejä, sillä rinnat kaipaavat tukea liikuntasuorituksen aikana. Hyvässä urheilutopissa on vahvistettu yläosa, mikä tehostaa urheilurintaliivien antamaa tukea. Urheilutopin tai -paidan tulee olla myös hengittävää ja nopeasti kuivuvaa materiaalia, sillä muuten märkä paita ärsyttää koko lopputunnin ajan. Kaula-aukko, mistä ei tarvitse tuijottaa omaa napaa esimerkiksi alaspäin katsovan koiran aikana, on plussaa. Pää alaspäin tehtävissä liikkeissä on hyvä juttu, jos paidan helma pysyy paikallaan, eikä aiheuta kiusallisia tilanteita valahtamalla alas kohti korvia.

Hyvät urheiluhousut ovat niin ikään hengittävät ja joustavat. Jos urheiluhousuja käyttää esimerkiksi juoksulenkillä, ovat heijastavat yksityiskohdat tarpeen. Pienenpieni tasku, mihin voi sujauttaa salikortin tai avaimen, on piste iin päälle.

Ekologiset naisten vaatteet

Joogavaatteet valmistetaan usein mahdollisimman pienellä ekologisella jalanjäljellä, sillä luonnon ja elämän kunnioittaminen kuuluu olennaisesti joogafilosofiaan. Esimerkiksi bambu on paitsi hengittävä ja käyttäjäystävällinen, myös ekologinen raaka-aine joogavaatteille.

Yin-tunnille tai meditaatioon voi pukeutua esimerkiksi merinovillaiseen jooga-asuun. Kyseessä on tietenkin ekomerinovilla, ja vaatteet on valmistettu ilman haitallisia kemikaaleja ja väriaineita. Joogavaatteiden valmistajille vastuullisuus on yhtä tärkeää kuin ekologisuus ja esteettisyys. Markkinoilla on myös kierrätetystä polyamidista tehtyjä urheilurintaliivejä ja hikiseen astangaan sopiva luomupuuvillasta sekä kierrätetystä polyesteristä tehtyjä joogapaitoja.

Urheiluvaatemerkit

Tunnettuja joogavaatemerkkejä ovat muun muassa ruotsalainen Drop of Mindfulness, minkä vaatteille ovat tunnusomaisia rohkeat väriyhdistelmät, naiselliset leikkaukset ja hankaamattomiksi suunnitellut saumat ja ompeleet.

Saksalainen Mandala suosii joogavaatteissaan luonnonmateriaaleja ja kierrätyskuituja, kuten muovipulloista jalostettua polyesteriä. Mandalan tehtaiden työoloja valvotaan jatkuvasti. Myös yhdysvaltainen prAna valmistaa monipuolisia urheilu- ja joogavaatteita, joiden valmistusketjun vastuullisuus ja ekologisuus on tarkoin valvottu.

Vaatetus kuntoon ja mukavia joogahetkiä!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissa
Vieritä ylös