Joogamattovertailua joogaharrastajan silmin

Koska itse en ole ollut aktiivinen joogamaton käyttäjä, joudun perehtymään jo olemassa olevaan tietoon ja tekemään vertailun siihen perustuen. Jooga ei varsinaisesti kuulu välineurheilulajien joukkoon, mutta siinä käytettyjen mattojen valikoima on huomattavan laaja. Samoja mattoja voi käyttää myös esimerkiksi pilateksessa sekä erilaisissa venyttelyissä ja rentoutusharjoituksissa.

Mikä on mielestäni hyvä joogamatto?

Sportamore Magazine on tehnyt vertailua matoista yhteistyössä joogaopettaja Sara von Postin kanssa ja vertailussa on käytetty kuuden eri merkin joogamattoa: Nike, Casall, Abilica, Master, Adidas ja Prana.

Tässä parhaaksi kotimaton osalta osoittautui Pranan Henna E.C.O. yoga mat. Tämä matto tukee hyvin kaikkia liikkeitä ja on ekologinen eli sen valmistuksessa ei ole käytetty raskasmetalleja. Hinta kuitenkin on melko korkea. Aloittelevalle joogaajalle suosittelussa nousee esiin kevyt ja ohut Niken Fundamental yoga mat, joka sopii hyvin istuen tai maaten tehtäviin liikkeisiin. Abilican Bamboo maton ominaisuuksista mm. paksuus ja paino antavat matolle mahdollisuuden toimia päällekkäin toisen maton kanssa sekä helpottaa kuljettamista. Tässä matossa huomio kiinnittyi myös hyvään kosteudenimukykyyn.

Joogamattojen vertailussa on huomioitu tuotteen pito, paino, paksuus, rakenne, pehmeys ja kosteuden imeytyminen. Tärkeimmäksi ominaisuudeksi kaikissa matoissa kuitenkin käyttäjille tuntuu nousevan maton hyvä pito.

Myös Kunto Plus on tehnyt vastaavanlaisen vertailun kahdeksasta joogamatoista ja yhteenvedossa testivoittajaksi nousee Casallin Nano Grip -joogamatto. Tässäkin huomiota kiinnitetään ensisijaisesti pitävyyteen ja luistamattomuuteen sekä tuotteen kierrätettävyyteen. Hinnaltaan matto on keskitasoa hintahaarukan ollessa 49.90 – 130. Kalleimman maton tutkimisessa käytin aikaa miettiessäni miltä osin se oikeasti voittaa edullisemmat matot ja esiin nousevat normaalia suurempi koko sekä niin sanotut navigaatio-kuviot.

venyttava joogaliike

Toisena hyvänä vaihtoehtona vertailussa nousee Reebook-joogamatto, joka paksuutensa ansiosta antaa käyttäjälle pehmeän ja miellyttävän tuntuman. Tässä matossa miinusmerkkinä on outo haju ja se kannattaakin astmaatikon ja allergikon huomioida.

Eräs valintaan vaikuttava seikka on myös maton helppo kuljetettavuus paino tai kantohihna huomioiden.

Merkkiä enemmän joogamattojen valinnassa käytetään harrastajien keskuudessa yleisesti kestävyyttä, ekologisuutta, pitoa, venyvyyttä, painoa ja hintaa. Parhaiden mattojen hinnat lähtevät noin 50eurosta ylöspäin, mutta tässäkään makuasioista ei voi kiistellä. Joku löytää sen parhaan maton hieman edullisimmistakin vaihtoehdoista. Tosin edullisimmissa matoissa näyttäisi olevan enemmän ongelmia pitävyyden kanssa.

 

Oma valintani maton suhteen painottuu myös juuri tähän pitävyyteen, jolloin voi keskittyä puhtaasti liikkeisiin tarvitsematta menettää energiaa asennon hakemiseen uudelleen ja uudelleen. Seuraavan oleellisena asiana on varmasti myös hinta. Maton kuljettamisen hankaluutta tai helppoutta en ole ajatellut eli omissa kriteereissäni se tuskin saa painoarvoa tämänkään jälkeen. Vertailussa itse kiinnostuin Pranan Henna E.C.O joogamatosta, koska se tuntui sisältävän peruskäyttöön soveltuvia ominaisuuksia kattavasti, vaikkakin hinta on melko korkea verrattuna siihen mitä itse haluaisin joogamattoon käyttää. Yksi tärkeä seikka on tietysti sekin, miten pitkä matto on. Henkilökohtaisesti nautin varmasti joogamatosta, joka on yhteensopiva oman pituuteni kanssa.

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissa
Vieritä ylös