Mitä eroa on halvalla ja kalliilla joogamatolla?

Hyvä joogamatto on ehdoton varuste, jos haluaa tehdä vaativimmatkin asanat ilman pelkoa että jalat ja kädet lähtevät liukumaan. Joogamaton hankinta kannattaa myös, vaikkei jooga kuuluisikaan omaan lajivalikoimaan, sillä mattoa voi käyttää myös lihaskuntotreenissä, pilateksessa tai venyttelyssä juoksulenkin jälkeen.

Ennen ostamista pitää ottaa huomioon muutamia asioita, etenkin jos harkitset ostavasi halvan maton. Hinta ei aina takaa laatua, voit löytää ihan hyviä mattoja vähemmälläkin rahalla. Eikä ole olemassa sellaista yksi matto sopii kaikille -tyyppistä mattoa. Pitää ottaa huomioon, millaista joogaa harrastat ja missä. 

Kalliit joogamatot ovat kalliita syystä. Ne on tehty kestämään niin, että ne voivat olla se viimeinen matto, joka sinun pitää ostaa. Lisäksi nyrkkisääntönä on, että mitä kalliimpi joogamatto, sitä paremmista materiaaleista se on tehty, joten se on myös ekoystävällisempi vaihtoehto. 

Ensinnäkin joogamaton perimmäinen tarkoitus on antaa pitoa. Tämän merkitys korostuu entisestään, jos harrastat hot joogaa, koska silloin hikoilet enemmän ja kosketuksesi mattoon voi lipsua. Maton pito riippuu käytetystä materiaalista, sen vahvuudesta ja millainen pinta siinä on eli onko se karkea tai onko siinä kohokuvioita yms. 

Toinen asia, mikä pitää ottaa huomioon on kuinka matto tarraa lattiaan kiinni. Jos joogaat kovalla puulattialla, joogamaton tulee olla tahmeampi kuin jos joogaat vaikkapa maton päällä. Kaiken viimeksi haluat päätyä rähmällesi sen vuoksi, että mattosi ei ole alapuolisessa pinnassa kunnolla kiinni. 

Ekologisuus

Melkein kaikki halvemmat joogamatot on valmistettu PVC:stä, joten niitä on vaikea kierrättää. Jos aiot harrastaa joogaa pidemmän aikaa, halvoilla matoilla kerrytät kaatopaikkakuormitusta ja tuhlaat rahaa. Laadukkaampaan mattoon satsaamalla saat kestävämmän ja myrkyttömän tuotteen, josta on iloa vuosiksi. 

Laadukkaammat ja kalliimmat joogamatot on valmistettu uusiutuvasta ja biohajoavasta raakakumista. Voit hävittää maton biojätteen joukossa, sitten kun se vuosien päästä on loppuun kulunut. Kalliimmat joogamatot eivät sisällä lateksia, falaatteja, pvc:tä tai mitään muitakaan haitallisia kemikaaleja.

Ekologisuus ja jooga

Pito

Halvemmat joogamatot, jotka on valmistettu PVC:stä, eivät tarjoa kunnon pitoa. Ja nimenomaan pito on todella tärkeä erilaisissa asanoissa, kuten vaikkapa alaspäin katsovassa koirassa. Tämän vuoksi laatumattoon panostamalla saat mattoosi myös kaivattua pitoa eikä otteesi ala lipsumaan. Kalliimmissa matoissa on hyvä pito, mutta ei niin tarraava etteikö se sopisi myös haastaviin flow-harjoituksiin. Hyvä matto pysyy tukevasti paikoillaan lattiassa eikä veny tai luisu mihinkään suuntaan.

Lämpö

Harrastatko hot joogaa vai normaalilämpöistä joogaa? Hot joogaa harrastaessa maton tulee olla hienkestävä. Monet asennoista saavat hien virtaamaan solkenaan ja voit löytää itsesi yhtäkkiä makuuasennosta, jos matossa ei ole tarpeeksi pitoa. Lipsuminen häiritsee myös keskittymistä, joten se on tosi tärkeääkin. Kalliimmissa matoissa tämä on otettu huomioon paremmin kuin halvemmissa. Lisäksi hieman hintavampi ja laadukkaampi matto ei muutu luistinradaksi hikoilusta huolimatta

Kestävyys

Kalliimmat joogamatot on suunniteltu kestämään kovaa käyttöä, joten voit käyttää niitä niin kotona kuin joogastudiolla ja jopa ulkona. Halvemmat matot nuhjaantuvat käytössä eivätkä välttämättä kestä ulkokäyttöä. Lisäksi kalliimmissa matoissa pintakuitu on täysin suljettu, eli se ei päästä maton sisään hikeä, bakteereja tai muutakaan likaa. Kalliimmat matot lisäksi vain paranevat käytössä. 

Säästäminen

Nainen joogaa - piirretty

Kun ostaa laadukkaan joogamaton, ei tarvitse ostaa uutta mattoa heti uudelleen. Kyllä, se hieman kirpaisee, mutta toisaalta, jos rahaa on käytössä vähemmän, silloin kannattaa satsata laatuun. Halvemmat maton yleensä on tehty heikommista ainesosista, jolloin niitä saa ostaa useammin. Onhan matto melkein ainoa joogaamisen kuluva rahallinen panostus, joten kannattaa punnita tarkkaan, ostaako useita mattoja tiheämmällä tahdilla vai yksi laadukas matto, joka kestää vuosia.  Siksi pitkällä aikavälillä kalliimpi mutta myös laadukkaampi matto voi itse asiassa olla parempi investointi kuin halpa. 

Sitoutuminen

Kun maksat isomman summan joogamatostasi, todennäköisesti sitoudut harrastukseesi paremmin, kuin jos ostaisit halvemman maton, jolla ei ole niin väliä, jos se jää vain kaappiin pyörimään. 

Elinikäinen takuu

Manduka Pro Mat Black tarjoaa joogamatoilleen elinikäisen takuun, tämä matto ei kulu koskaan. Paljon luvattu? Niin he ainakin mainostavat sivuillaan. Jos Maduka Pro mattosi kuluu tavallisessa käytössä eikä enää toimi kuten pitäisi, saat tilalle uuden. Halvemmat matot eivät tällaista takuuta matoilleen tarjoa. 

Jos vain silloin tällöin harrastat joogaa, halvempikin matto toimii varmasti. Mutta jos olet pitkäaikaisempi yogi niin suosittelen panostamaan laadukkaaseen ja hieman hintavampaan mattoon. 

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissa
Vieritä ylös